kostanjev-med
Kulinarika,  Zdravje

Zakaj kostanjev med ne sme manjkati v vaši kuhinji?

Poletje se je že dodobra prevesilo v jesen, temperature so se spustile in uradno se je odprla sezona čajev in ostalih toplih napitkov, poleg katerih se prileže tudi dodatek medu. Medu pa v čaj ne dodajamo le zaradi njegovega okusa, temveč zaradi številnih koristnih snovi, ki jih z uživanjem medu vnesemo v svoj organizem. Med zelo priljubljenimi medenimi zakladi, ki jih lahko najdemo na medenizaklad.si je tudi kostanjev med.

Kostanjev med lahko popestri vaše sladice

V Sloveniji imamo trenutno uradno po botaničnem poreklu registriranih 8 vrst medu, med katere spada tudi kostanjev med. Ta vrsta medu je zelo prepoznana po svojem specifičnem okusu, ki je nekoliko grenak, hkrati pa je zelo močan in ima tudi močno aromo. Zato je nujen dodatek pri peki različnih sladic, saj bo zaradi močnega okusa dal sladici prepoznavno aromo po medu, medtem ko se aroma manj močnih vrst medu lahko hitro izgubi. Nepogrešljiv je predvsem pri peki medenjakov in potic.

Prepoznamo ga po značilni temnejši barvi

Kostanjev med lahko prepoznamo zelo hitro, saj ima značilno nekoliko temnejšo barvo v različnih odtenkih temno rjave. Vsebuje tudi velike količine fruktoze, zaradi česar v primerjavi z drugimi vrstami medu veliko počasneje kristalizira, zato ga lahko nemoteno uporabljamo kar zelo dolgo. Toda pozor! Če med kristalizira, to ne pomeni, da se je pokvaril. Kristalizacija je pri medu zelo naraven pojav in nenazadnje tudi dokaz, da je med pridelan na naraven način, brez dodatkov različnih kemikalij in konzervansov.

Če se vam slučajno zgodi,  da vaš med kristalizira, vam svetujemo, da kozarec medu postavite v večjo posodo, v kateri ima voda stalno temperaturo malo manj kot 40 stopinj Celzija in počakate, da se med zopet utekočini. Če boste med segreli na več kot 40 stopinj Celzija, boste namreč uničili njegove zdravilne lastnosti.

kostanjev-med-tekoc

Znan je po številnih zdravilnih učinkih

Čeprav tudi med iz kostanjevih cvetov vsebuje velike količine sadnega sladkorja, je njegovo uživanje zelo priporočljivo, saj ima številne pozitivne učinke na delovanje našega telesa. Če ste sladkosnedi je zato veliko bolj zdravo uživanje kostanjevega medu, kakor industrijsko pridelanega sladkorja.

Poleg tega pa je kostanjev med zelo učinkovit pri zdravljenju dihalnih bolezni kot sta bronhitis in astma, skrbi za zdravo ožilje, preprečuje slabokrvnost in bolezni naših prebavil.

Če pa še nekoliko pokukamo v ljudsko izročilo, pa hitro ugotovimo, da so včasih med iz kostanjevih cvetov uporabljali tudi za hitrejše celjenje ran in sicer tako, da so ga enostavno namazali na rano.

Zato naj velja, ena žlica kostanjevega medu na dan odžene zdravnika stran.

 

Rate this post