ortodont
Zdravje

Ortodont za zdrav nasmeh

Ortodont je specialist za zobe, ki ga potrebuje vsaka peta oseba, ki ima težave s pravilno rastjo zob. Zobje bi morali po naravni poti zrasti dvakrat v življenju ene osebe in sicer najprej mlečni – otroški, katere kasneje po nekaj letih zamenjajo stalni zobje, ki jih imamo vse življenje, če zanje dobro skrbimo. Ortodont nam pride prav, ko zobje rastejo po svoje in nam naredijo dve težavi. Ena je zdravstvena, saj je ugriz nenormalen in ni mogoče dobro prežvečiti hrane in drugi je estetski videz take osebe, ki ima razmetane zobe.

Ortodont

Ortodont je zares poseben specialist, ki mora imeti žilico za tehniko ter dober odnos do ljudi, da lahko pomaga in da mu pacienti zaupajo. Potrebuje kar precej prakse, da lahko naredi dobre zobne aparate. Ortodont mora biti izjemno iznajdljiv in inovativen, saj so vsaka usta unikatna, vsak pacient ima različno razvrščene zobe in tudi navade, ki vplivajo na rast ter zdravje zob.

Ortodontova naloga je, da ve, kakšna je zdrava ustna votlina in kako morajo zobje biti razvrščeni. Najej naredi pregled in oceni situacijo. Ko ve, kaj mora storiti, se posvetuje s pacientom, da se z načrtom strinja in potem naredi zobni aparat, ki se natanko prilega situaciji v ustih. Pacient mora priti k ortodontu večkrat, saj je potrebno aparat res dobro prilagoditi, da ni otiščancev, da ni preveč moteč pri hranjenju, grizenju in govoru. Ortodont potrpežljivo in z mirno roko vse namesti tako, da je pacientu zares dobro in udobno. Pacient pa mora potrpežljivo nositi aparat, ki je nekaj časa, dokler se ga ne privadi lahko zares moteč, potem pa je vse lažje in lažje. Zobje se počasi začno nameščati na svoja mesta in se postavljati v ravno vrsto, kot bi morali že prej biti. Površine zob se lepo zravnajo in grizalna površina postane uporabna. Pacient je potem, ko je postopek zdravljenja konča izjemno zadovoljen še posebej, ker ima sedaj res lep nasmeh, ki ga z veseljem kaže drugim.

Rate this post