siva-mrena-operacija
Zdravje

Siva mrena, operacija za bister vid

Ko pride do poslabšanja vida zaradi sive mrene, se ljudje najprej ustrašijo kakšna bo siva mrena operacija, kako dolgo traja in kakšne so posledice. Trenutno ni za preprečevanje nastanka sive mrene nobenega zdravila, treba pa jo je odpraviti takoj, ko začne vplivati na vsakdanja opravila. Siva mrena operacija je edini način, s katerim se lahko povrne bister vid. Najprej zdravnik opravi pregled s testom zaznavanja kontrastov, da ugotovi koliko je zaradi sive mrene vid poslabšan, šele nato se odloči za operacijo.

siva-mrena-operacija

 

Če ugotovimo sivo mreno zgodaj, ko ponavadi še ne moti vida, siva mrena operacija ni potrebna. S starostjo, ko zlepljenje beljakovin v očesni leči povzroči zameglitev, postanejo oči občutljive tudi na svetlobo. Ljudje povedo, da imajo občutek, kot da gledajo skozi curek vode. Pogosti vzroki za nastanek sive mrene so različni, najbolj prizadene starostnike, lahko pa se pojavi tudi po poškodbi očesa. Siva mrena se ne more raznesti iz enega na drugo oko, pogosto pa se razvije na obeh očesih hkrati. Takrat se siva mrena operacija ne izvrši za oba očesa hkrati, ampak postopoma, najprej za eno oko, nato še za drugo.

Siva mrena operacija poteka pod lokalno anestezijo, ponavadi v obliki kapljic v oči, ali injekcijo, ki se jo da v okolico oči. Operacija se zaključi hitro, iz bolnišnice pa ste odpuščeni še isti dan. Le redkokdaj se zgodi, da bi nekdo ostal čez noč po tej operaciji. Pred samim posegom, vam medicinska sestra vse razloži in z vami opravi potrebne teste krvi, da se prepričajo, da ste za poseg popolnoma zdravi in tako težje pride do komplikacij po operaciji. Tudi sicer težjih zapletov povezanih s to operacijo ni, lahko se pojavijo stranski učinki, kot pri vseh operacijah. Z zdravnikom se bosta, preden se začne siva mrena operacija, vse zmenila, prav tako vam bo odgovoril na vsa vprašanja in razložil nejasnosti.

Rate this post