Dom in vrt

Zakaj so kljuke na vratih tako pomembne

Kljuke so nujne za odpiranje vrat, razen če so nihajna brez kljuke a se potem ne morejo zakleniti in jih lahko premika veter. Prav zato se namestijo na vrata kljuke, ki so lahko kovinske ali plastične. Največ kupcev izbere kovinske, ker so precej bolj zdržljive, boljše na otip in tudi veliko bolje izgledajo. Nekateri izbirajo prav posebne, moderne, ali pa rustikalne, umetelno narejene. Odvisno je od prostora in stila pohištva ter vrat. Hkrati imajo tudi funkcijo, da zadržijo vrata zaprta in da se vrata lahko zaklenejo. S tem izoliramo prostor od zunanjega sveta.

kljuke

Moderne kljuke so tehnološko dovršene in so lepih, modernih oblik. Aluminijasta kljuka je taka, da se ujame z linijami vrat. Kljuk je na razpolago zelo veliko, različnih oblik, materialov, barv in funkcionalnosti. Lahko so izdelane iz nerjavečega jekla ali medenine, iz aluminija ali pa so kovane.

Izberete pa lahko tudi proti požarne, ki so namenjene prostorom, kjer se varujejo različni predmeti in dokumentacija ter pisarnam in seveda domovom, kjer želite biti bolj varni. Kupite pa lahko tudi take, ki imajo ozek ščit. Dobite pa lahko tudi okovje za ročaje in za drsna vrata. Če pa bi radi imeli popoln izgled doma ali pisarne, potem lahko izberete enak izgled kljuk na vratih ter oknih.

Če potrebujete zelo trdne kljuke, izberite dvakrat kromirane in obdelane. Posebne kljuke pa se vidijo tudi ponoči, ker imajo vgrajene svetlobne lučke, ki niso priklopljene na električno omrežje, ampak imajo lastno napajanje. Te boste videli tudi ponoči, kar je super za spalnice ali kopalnice in stranišča ter seveda za vse ostale sobe, kjer je super, da ponoči vidite, kje so vrata.

Kljuke je dobro, da so bolj kakovostne še posebej tam, kjer morajo biti bolj varne. Nekakovostne hitro zbledijo in se polomijo ter pokvarijo, ker mehanizem ni narejen dovolj kakovostno, da bi zdržal velikokratno pritiskanje na njih.

Rate this post