tortilje
Kulinarika

Slastne tortilje

Tortilje so vrsta okroglega tankega in slanega testa, izdelane večinoma iz moke in vode. To testo potem andevamo z najrazličnješimi nadei in dobimo slastne zvitke, ki jim za kosilo lahko dodamo peček krompirček, solato in morda kakšno mehiško omako.

Kako sploh narediti tortilje? Preprosto. Testo zanje lahko naredite sami, lahko pa ga tudi kupite, saj to res ni velik strošek. Tiste, ki jih boste delali doma, bodo najverjetneje malce nepravilne oblike, ampak nič zato. Za testo potrebujete nekaj vode, soli in moke, testo pa morate gnesti, da postane kompaktno in ne premehko. Razdelite ga na določeno število delov, te potem v kroglice, kroglice pa razvaljate na čim lepše kroge. Kroge potem popečete v namaščeni ponvi z obeh strani. Na prvi strani se morajo peči malo dlje, na drugi manj časa. Pri tortiljah obstaja nevarnost, da se posušijo in zato postanejo trde ter jih tako ne morete zviti. Zato jih občasno vmes poškropite z vodo, da se bodo napojile z vlago in bodo ostale mehke ter voljne.

tortilje

Tortilje zahtevajo tudi svoj nadev. Mi najraje pripravljamo takšnega s piščancem in različno zelenjavo, lahko pa imate zgolj zelenjavo ali kakšno drugo meso, na primer mleto, dobro pa se v tortiljah obnese tudi tuna iz pločevinke. Če delamo tortilje s piščancem, tega najprej narežemo na kvadratne koščke. Popečemo jih v ponvi, kjer na olju prej prepražimo čebulo. Meso med peko začinimo s soljo, poprom, papriko v prahu, lahko pa dodate še kakšno začimbo po želji, odvisno od vašega okusa. Mesu dodate zelenjavo, na primer na koščke narezana paradižnik in papriko, koruzo, fižol …

To je odvisno od vašega okusa, lahko pa tudi o tega, kar pač imate v hladilniku. Mi dodamo tudi nekaj paradižnikove mezge, najboljša je domača, pa tudi vode, da pride nadev sočen. Ko se nekoliko zgosti in se vse skupaj dobro pomeša med seboj, dodamo še nariban sir. Tortilje potem nadevamo in jih zvijemo kot palačinke, lahko pa jih sestavite tudi kako drugače, na primer na četrtine. Položimo jih v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, po vrhu pa potresemo še malo sira, lahko pa naredimo tudi nekaj črt paradižnikove omake in načo sira, po želji. Tortilje tudi poškropimo z vodo, da ostanejo mehke in sočne. Postopek škropljenja z vodo nekajkrat ponovimo tudi, ko seta jed že peče v pečici, saj bo na ta način v njej ostalo dovolj tekočine, da ne boste imeli občutka, da je presuha. Peči je ni treba dolgo, saj sta tako nadev kot testo že bila toplotno obdelana, v tem koraku je pomembno zlasti, da se stopi sir, ki ste ga naribali po vrhu.

Pečenim tortiljam lahko dodamo v maščobi pečen krompirček in solato. To lahko začinimo s kakšnim jogurtovim prelivom, zraven pa postrežemo še paradižnikovo omako, pekoči sir in morda fižolovo omako. Pa dober tek!

3/5 - (2 votes)