Dom in vrt

Domače igrače za najmlajše

V svetu, v katerem kar mrgoli od raznovrstne ponudbe na prodajnih policah, si včasih želimo, da bi bilo vse skupaj malce drugače. Medtem ko smo pred desetletji v Sloveniji le težko dobili kakšno igračo na baterije, je dandanes takšnih že malo morje in naši malčki imajo toliko ponudbe, kot je niso imeli še nikoli v zgodovini. Prav zato, ker nam je vse skupaj že tako dosegljivo, si včasih želimo, da bi imeli tudi kakšne preprostejše igrače, narejene doma, brez nepotrebnih dodatkov in kiča. In takšne, ki bodo hkrati urile spretnosti naših otrok. Zato vam podajamo nekaj predlogov za dobre domače igrače.

Najmlajšim, torej dojenčkom, je zanimivo opazovati, kako se stvari premikajo, sploh če so te živih barv. V plastenko od vode, ki smo ji odstranili etiketo, tako natočimo malo vode in vanjo potisnemo različne pisane figurice iz čokoladnih jajčk, majhne žogice, kamenčke ali kaj takšnega, kar je otroku pač zanimivo. Ko bo plastenko držal v roki in jo premikal sem ter tja, se bodo skupaj z njo v vodi prenikale tudi figurice, kar ga bo verjetno zamotilo za kar nekaj časa. In nikar se ne bojte. Če boste plastenko res dobro zaprli, ni nevarnosti, da bi jo dojenček odprl.

igrače

Dojenčkom so zanimive tudi ropotuljice, ki jih prav tako lahko naredimo doma. Gre za igrače, ki so preživele stoletja, a novodobne so že tako dodelane, da nudijo tudi kakšne dodatne funkcije, s čimer se njihova osnovna kar nekje izgubi. Preprosta igrača, izdelana v domači kuhinji, je tako lahko tudi majhna pest riža, zaprta v prazni embalaži kreme ali kakšnega drugega lepotnega pripomočka. Embalaža mora biti takšna, da jo bo otroček lahko prijel v roke, hkrati pa taka, da bo riž v njej proizvajal zvok.

Za fino motoriko

Še ena igrača, narejena doma, pa je namenjena malčkom, ki so torej stari eno leto ali več, morda pa bo zanimiva tudi mlajšim. Vzemite embalažo skute ali kakšnega drugega, po navadi mlečnega izdelka, ki ima tudi pokrov. Dobre so škatle za sir maskarpone ali tiste za kislo smetano, ki imajo pokrov. V pokrov naredite majhno luknjo, tolikšno, da gre skoznjo slamica za pitje. Slamice različnih barv narežite na manjše, otroku pa se bo zdelo sila zabavno, ko jih bo poskušal spraviti v odprtine! Enoletniki bodo uživali v takšni dejavnosti, ki bo hkrati urila njihovo fino motoriko, zato so to res zanimive igrače, ki so hkrati tudi koristne.

Kakšno popoldne torej pospravite pojoče knjigice, plišaste kužke na baterije in avtomobilčke, ki vozijo sami od sebe, ter otroku ponudite domače igrače. Verjemite, da so te lahko še bolj zanimive od tistih, ki jih dobite v trgovini!

5/5 - (1 vote)