s čim pognojiti vrt
Dom in vrt

S čim pognojiti vrt za največji pridelek?

Tako kot pri vseh stvareh, se tudi pri vzdrževanju vrta prej ali slej vprašamo s čim pognojiti vrt za minimalno ceno in maksimalni pridelek. Večina od nas si želi naravno pridelane zelenjave, kar pomeni, da ne bomo uporabili prvega gnojila, ki ga zagledamo. Za dober pridelek je uporaba gnojila nujna, vendar ne uporabljajte kar katerega koli.

s čim pognojiti vrt

Če ste v dilemi, s čim pognojiti vrt, se le ustavite in vzemite čas za iskanje potrebnih informacij. Zelenjava namreč ne dozori v enem popoldnevu. Možnosti domačega gnojila je mnogo in je z njimi tudi priporočljivo gnojenje. To so v veliki večini predelani rastlinski in živalski ostanki. Ob misli na živalske ostanke boste najverjetneje pomislili na njihove iztrebke, kar vas ne postavi daleč od bolj točnega odgovora, ki je hlevski gnoj. To je osnovno gnojilo, ki pa vsebuje na kupe hranil, zato ga uporabljajte pazljivo. Prav tako je potrebno paziti iz katere zadnjice je prišel, saj ne izvaža vsaka enakega. Nekateri gnoj vsebuje več kalija in dušika, spet drugi več fosforja, zato le izberite pravilno. Odgovor na vprašanje, s čim pognojiti vrt, je tudi kompost. Idealen je zato, ker je povsem brezplačen saj ga pridelamo sami iz vrtnih in gospodinjskih odpadkov. Če kurite drva, potem boste imeli prav tako veliko zalogo pepela, ki je odličen za gnojenje vrta v poletnih mesecih. Ima prav tako lastnost, da odganja vse vrste škodljivcev.

Preden lahko odgovorite na vprašanje, s čim pognojiti vrt, morate tudi vedeti kaj ustreza vaši zelenjavi. Ni tako preprosto, da boste samo pognojili celoten vrt in bo pridelka na kupe. V najslabšem primeru bo tega celo manj kot pa ga bi bilo, če vrta sploh ne bi pognojili. Če se kot odgovor na vprašanje, s čim pognojiti vrt, pojavi kakšno mineralno gnojilo, potem se pred uporabo tega dobro pozanimajte kako se ga uporablja ter z njim ne pretiravajte.

Rate this post