brizganje plastičnih mas
Trgovina in storitve

Brizganje plastičnih mas in končni izdelki, ki so na voljo

Danes je brizgana plastika proces oblikovanja materialov, pri katerem potrebujemo ustrezne stroje, ki se imenujejo brizgalke. Proces brizganja plastične mase omogoča brizganje večjih količin plastičnih izdelkov. Za tako imenovano proizvodnjo plastičnih izdelkov  potrebujemo plastično maso v obliki zrnc, ki jih, ko se stalijo vlijemo v kalup, ki ko se shladi dobljen izdelek odstranimo in nadaljujemo z ponovnim vlivanjem mase. Tako nam brizganje plastičnih mas omogoča pridobitev popolnoma enakih izdelkov iz plastike.

Za celoten potek ali tako imenovano brizganje plastičnih mas je kot že omenjeno potrebno v prvem koraku staliti plastično maso, čemur sledi brizganje v izbrani kalup, ki ohranja obliko želenega izdelka. Tako brizganje plastičnih mas nadaljujemo s podajanjem plastične mase skozi lijak. Plastična zrnca ob vstopu v lijak dosežejo zahtevano temperaturo taljenja, ki omogoča več vbrizgov. Rotacija polža pomika staljeno plastiko navzdol. Tako bat pod pritiskom plastično maso vbrizgava v brizgalno orodje. V tej fazi brizganje plastičnih mas, postopek imenujemo brizgalna faza. S tem pa brizganje še ni zaključeno, v naslednji fazi se masa ohlaja in strdi. Ko se izdelek dovolj ohlajen, se plošča odmakne in odpre brizgalno orodje. V naslednjem koraku se izdelek vzame iz orodja s pomočjo zračnega curka ali vzmetne pušče.

Industrijsko brizganje plastičnih mas omogoča izdelavo raznovrstnih izdelkov in polizdelkov izdelanih iz plastične mase. Danes so tovrstni izdelki prisotni docela v vseh panogah. Najbolj so prisotni v prehrambni industriji, kje plastične izdelke uporabljamo za živila, zamaške, steklenice do raznovrstnih posod, prav tako pa na vseh drugih področjih. Tako lahko rečemo, da je brizganje plastičnih mas poskrbelo za spremembe navad na vseh področjih življenja.

Prednost tovrstnih izdelkov je predvsem v tem, da celoten proces lahko popolnoma kontroliramo in ga neštetokrat ponovimo. Prav tako je pri postopku predelave plastičnih mas skoraj nič, oziroma je v celotnem postopku minimalna količina odpadka. Postopku in razvoju na tem področju se ne moremo upreti, lahko pa poskrbimo za manjšo količino odpadkov in s tem tudi za naše okolje.

Rate this post