hemoroidi
Zdravje

Zlata žila

Imate bolečine v zadnji odprtini? Hemoroidi (https://bolezni-ven.si/podrobneje-o-hemoroidih/) oziroma zlata žila so povečane vene, ki se nahajajo v spodnjem delu danke in zadnjične odprtine. Zaradi povečanega tlaka krvi se vene razširijo, kar ponavadi nastane ob zaprtju ali močni driski ter ob nosečnosti, ko na medenico pritiska plod. Hemoroide imamo vsi, le nekateri pa imamo probleme z njimi. Poznamo notranje in zunanje hemoroide.

hemoroidi

Notranji hemoroidi ne povzročajo hujših bolečin, opazimo pa neprijeten občutek v zadnjiku. Na njih nas spomni ponavadi krvavitev ob odvajanju blata. Notranji hemoroidi se lahko izločijo sami skozi zadnjično odprtino. V primeru, da zlata žila pride ven, jih lahko potisnemo nazaj, v primeru, da niso preveliki. Izpad hemoroidov nastane zaradi povečanja notranjih hemoroidov, ki se premaknejo iz svojega mesta v danki skozi zadnjično odprtino.

Zunanji hemoroidi pa se nahajajo izven zadnjične odprtine. Zatečena zlata žila lahko srbi, boli in ob odvajanju blata tudi zaboli. Tromboziran zunanji hemoroid lahko nastane zaradi krvnega strdka in povzroči hudo bolečino. Gre za boleče stanje, ki nastane zaradi tvorbe krvnega strdka v zunanji hemorodialni veni, kar povzroča otekanje in vnetje.

Hemoroidi najpogosteje nastanejo zaradi napenjanja pri odvajanju blata, kar je ponavadi posledica zaprtja. Kriva pa je lahko tudi slaba prehrana, uživanje premalo prehranskih vlaknin in premalo vitaminov. Tudi nosečnost je lahko razlog za pojav zlate žile. Hemoroidi se ponavadi pojavijo pri ljudeh starejših od 50 let.

Zdravljenje zlate žile poteka tako, da skrbimo za redno odvajanje mehkega blata, jemo dietno hrano, izogibamo se daljšemu sedenju, priporočljiva je redna telesna aktivnost, uporabljamo tudi mazila, kreme in pa venoaktivni tableti. Ko ti ukrepi ne pomagajo, v poštev pride kirurško zdravljenje. Kirurško zdravljenje je popolnoma varno.

Če opazimo krvavitev pri odvajanju blata, še ne pomeni, da imamo zagotovo zlato žilo, lahko gre le za vnetje. Proktološki pregled lahko opravimo pri zdravniku in se prepričamo, za kakšne težave gre.

Rate this post