Cviček
Kulinarika

Cviček je ponos Dolenjske

Dolenjski cviček je izjemno vino, ki si je prislužilo sloves, ki ga je doslej doseglo le malokatero drugo vino. Ima rdeče rubinast odtenek in nizko stopnjo alkohola, svežo sadno aromo in nežen, lahkoten okus z živahno noto. To je vino, v katerem lahko pokuševalec začuti okolje, v katerem je bilo pridelano, in pozornost, s katero je bilo negovano. Cviček je primeren za vse priložnosti, od aperitiva do spremljave preprostih, krajevno znanih jedi ali pa tudi slavnostnih jedi.

Slovenski posebnež

Začelo se je pridelovanje mladega vina v vinskih kletih, v katerih slovenski vinogradniki pridelujejo vrhunska vina svetovnega slovesa. Med njimi je izjemno mesto zasedel dolenjski cviček, ki je tudi poznan pod imenom slovenski posebnež. To vino je narejeno iz mešanice rdečih in belih vrst grozdja in je primeren za vse priložnosti. Dolenjski cviček se dobro poda kot spremljevalec lokalnih tradicionalnih jedi in se odlično ujema tudi z prigrizki ali pojedinami, ki jih osveži s spominom na doživetja Dolenjske. Priporočamo, da si ga privoščite v zidanici ali hramu med dolenjskimi griči.

Ponos Dolenjske

Na jugovzhodu Slovenije se nahaja pokrajina Dolenjska, kjer so vinogradniki skozi stoletja uspešno pridelovali žlahtno vinsko trto, iz katere so nastala odlična vina. Med njimi je cviček, ki je ponos dolenjskega vinogradništva in ga morate preprosto poskusiti. Cviček je poseben v sestavi, ki vsebuje vsaj štiri različne vinske sorte, od katerih je več kot dve tretjini rdečih in skoraj tretjina belih. Te sorte se lahko mešajo kot grozdje, mošt ali vino, vendar najpozneje ob drugem pretoku vina. Nosilne sorte cvička sta rdeča žametovka in bela kraljevina, v vinu pa se mešajo tudi portugalka, modra frankinja, rumeni plavec in laški rizling.

Cviček

Prednosti pitja vina za zdravje

Študije so pokazale, da lahko zmerno uživanje vina nudi številne prednosti za vaše telesno in duševno počutje. Oglejmo si nekaj načinov, kako lahko pitje vina ugodno vpliva na vaše zdravje. Vino vsebuje antioksidante, kot so polifenoli, ki pomagajo ščititi pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Raziskovalci menijo, da lahko ti antioksidanti pomagajo zmanjšati vnetja in znižati raven holesterola, ki sta pomembna dejavnika za ohranjanje zdravega srca. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da zmerno uživanje rdečega vina povečuje raven holesterola HDL in hkrati zmanjšuje raven holesterola LDL.

Vino lahko pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Študije so pokazale, da lahko pitje enega kozarca rdečega vina na dan pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Polifenoli v rdečem vinu naj bi namreč izboljšali občutljivost na inzulin in zmanjšali raven sladkorja v krvi, kar telesu olajša predelavo glukoze in preprečuje nastanek sladkorne bolezni. Vendar je treba opozoriti, da lahko prekomerno uživanje alkohola dejansko poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, zato je zmernost pri tem ključnega pomena!

Koristi pitja vina za duševno zdravje

Poleg koristi za telesno zdravje je pitje vina povezano tudi z boljšim duševnim zdravjem. Študije so pokazale, da so ljudje, ki zmerno pijejo, manj nagnjeni k depresiji kot tisti, ki sploh ne pijejo. To bi lahko bila posledica dejstva, da alkohol sprošča endorfine, zaradi katerih se počutimo dobro in delujejo kot naravni antidepresivi. Poleg tega lahko kozarec ali dva vina med druženjem s prijatelji ali družino pripomore k sprostitvi in zmanjšanju ravni stresa po dolgem dnevu.

Rate this post