aminokisline
Zdravje

Aminokisline so pomembne v našem telesu

Vsi se spomnimo kemije, pa če je to iz srednje šole ali osnovne šole. Pri tem predmetu se gotovo spomnite tudi učenja o aminokislinah. Lahko rečemo da so to koristne aminokisline, ki so pomembne prav tako tudi za naše telo. Le te so gradniki pomembnih beljakovin v našem telesu. Zato je pomembno da so v našem telesu in da nam jih ne primanjkuje.

aminokisline

Torej aminokisline so pomemben del človeškega telesa. Delimo pa jih drugače v tri velike skupine. Najbolj pomembne so esencialne, ki so pomembne za življenje. Le te bomo v telo dobili s hrano in pa tudi lahko s razno raznimi prehranskimi dopolnili. Potem so pa tukaj tudi ene, ki jih telo proizvede kar samo in te se imenujejo neesencialne. So potem še tudi tretje, ki pa so pomembne ko smo na primer bolani. Le te se imenujejo pogojno esencialne. Torej kot vidite so vse tri skupine lahko prisotne v telesu. Le da so na primer tretje pomembne le ko smo bolni. Se pa veliki del aminokislin porabi za izdelovanje beljakovin. Kot sem že prej povedala so aminokisline gradniki beljakovin. Beljakovine pa imajo potem v našem telesu različne naloge.

Aminokisline so prisotne v marsikateri hrani. Le z njo lahko določeno vrsto vnesemo v telo in ravno zato moramo tudi zauživati to hrano, ki vsebuje aminokislino. Recimo ena hrana, ki vsebuje ravno to je riž, perutnina in ribe. Prav tako so aminokisline tudi v mlečnih proizvodih. Če s hrano ne dobite dovolj aminokislin je pa potrebno jih vnesti z prehranskimi dopolnili. Le te lahko kupite marsikje. Malo poglejte, če s njimi lahko dobite v telo to pomembno snov, ki jo potrebujemo za normalno delovanje našega telesa. Kakorkoli že pa hočemo, da smo zdravi, ker ko smo bolni nikomur to ni všeč in tega si želimo čim manj.

Rate this post