Za dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami več kot (le) finančna podpora

Izola, 4. oktobra 2010 – Središče Rotunda, Koper je v petek popoldne v okviru projekta Regionalno stičišče NVO Obalno-kraške regije organiziralo zadnje srečanje pobude Moja družba, Volitve 2010: prihodnost za nevladne organizacije. Vseh osem kandidatov za župana občine Izola se je strinjalo, da je potrebno za dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami mnogo več kot le finančna podpora. Eden izmed predlogov za boljše delovanje in sodelovanje je bil, združiti organizacije podobnih interesov, predvsem starejših kot npr.: Društvo upokojencev Izola, Društvo upokojencev Jagodje-Dobrava in Društvo invalidov Izola.

 
 

 

Srecanje_Izola

Na srečanje so se odzvali vsi kandidati za župana občine Izola, in sicer Davorin Adler (LDS), Srečko Gombač (Zares), dr. Tomislav Klokočovnik (Izola je naša), mag. Igor Kolenc (Neodvisni kandidat s podporo SD in IDZ-DDI), Egidio Krajcar (Istra-Istria), Vojko Ludvik (Oljka), mag. Radivoj Nardin (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS).

 
 

Kandidati so predstavili svoje poznavanje NVO in težave le-teh. Izkazalo se je, da le redki poznajo problematiko. Strinjali pa so se, da je za dobro delovanje občine potrebno uspešno sodelovanje z vsemi NVO v občini. Trenutno velik del nalog prevzemajo prav nevladne organizacije. Po besedah zdajšnjega župana nevladne organizacije prejemajo dokaj velik znesek občinskega proračuna in vidi težavo drugje: »Problem predstavljajo razpisi, na katere se je potrebno pravilno prijaviti in za katere marsikatero društvo ne ve, da obstajajo«. Nekatere oragnizacije imajo težave z računovodstvom in prostori in prav tem je potrebno priskočiti na pomoč in jih spodbujati pri delu.

Med primeri dobrega sodelovanja občine z NVO so kandidati izpostavili PGD Korte, PGD Izola, športna društva, kulturna društva, MPZ Izola, RK Izola in pihalni orkester, ki prisostvuje občinskim prireditvam. Ni šlo niti brez omembe vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo, saj je k čiščenju Izole pripomogla večina društev v občini.

 
 
 
 

Z izolskim soočenjem se je zaključil niz srečanj županskih kandidatov za lokalne volitve 2010 in nevladnih organizacij. Odzivnost županskih kandidatov v Obalno-kraški regiji je bila dobra, poznavanje NVO sektorja pa povprečno.

Prek 23.000 slovenskih nevladnih organizacij po nekaterih ocenah združuje skoraj milijon prebivalcev, zato bomo mnogi predvolilne programe kandidatov in kandidatk na jesenskih lokalnih volitvah presojali glede na pomen, ki ga ti namenjajo nevladnim organizacijam. V Obalno-kraški regiji je aktivnih prek 1000 nevladnih organizacij (društev, zasebnih zavodov in ustanov). Vsaka v svojem lokalnem okolju in na svojem področju delovanja učinkovito prispeva k boljši kakovosti bivanja, saj izvajajo vrsto aktivnosti, ki so sicer drage in plačljive – s tem pa prispevajo k večjemu zadovoljstvu občanov.