VESELI DECEMBER V NOVEM MESTU PRIPRAVLJA 450 PROSTOVOLJCEV

Zaposleni v podjetju DM sodelovali v prostovoljski akciji sortiranja 5000 daril, ki jih bodo prejeli otroci v okviru prireditve Veseli december 2014
IMG 3026
Društvo prijateljev mladine Mojca že 45 let z darili razveseljuje predšolske otroke in tudi letos ne bo nič drugače. 5000 daril bodo v enem tednu na 37 prireditvah prejeli predšolski otroci v sedmih občinah, in sicer v Mestni občini Novo mesto ter v Občinah Šentjernej, Žužemberk, Škocjan, Straža, Šmarješke Toplice in Mirna Peč.

IMG 3043

Prireditev Veseli december je plod petmesečnega prostovoljnega dela šestih prostovoljcev Društva prijateljev mladine Mojca, ki vključuje pripravo programa, iskanje ustreznih daril in ponudnikov, pridobivanje donatorskih sredstev, pripravo, pakiranje in distribucijo daril ter nastope na prireditvah.

IMG 3034
Vodja prireditve Veseli december Janez Pavlin, ki že 45 let organizira obdarovanje otrok je poudaril, da se na vabilo vsako leto odzovejo prav vsi otroci, ter da je Veseli december eno samo prostovoljstvo. Vsi, ki sodelujejo na projektu so prostovoljci, kar pomeni, da za organizacijo tega velikega projekta ne vzamejo niti evra. Znesek 100.000,00 EUR, ki ga vsako leto prispevajo občine, podjetniki, posamezniki in drugi donatorji je v celoti namenjen nakupu daril, ki so letos kuharsko obarvana.

Obdaritev otrok pa je odvisna od več kot 450 prostovoljcev, ki pomagajo pri pakiranju, distribuciji in pripravi 37 prireditev v sedmih občinah. Sodelujejo tako gasilska društva, šole in posamezniki, kakor tudi prostovoljci oz. zaposleni v podjetjih, ki pomagajo pri pakiranju in sortiranju daril. Pomen tega programa so v zadnjih letih prepoznala tudi podjetja po vsej Sloveniji, ki želijo s korporativnim prostovoljstvom prispevati v lokalno okolje.

IMG 3050

Danes, 3. decembra 2014, neposredno pred mednarodnim dnevom prostovoljstva, ki ga po vsem svetu obeležujemo 5. decembra, je v Novem mestu potekala korporativna akcija podjetja DM, Dan za nasmeh. 18 zaposlenih v podjetju DM je s svojim delom pomagalo pri končnem pakiranju in sortiranju daril, ki bodo v prihodnjem tednu razveselila najmlajše.

Korporativno prostovoljstvo ima v razvitem svetu že dogo tradicijo, saj zagotavlja trdne vezi podjetja z lokalno skupnostjo in prinaša koristi vsem vključenim: zaposlenim, podjetju, prostovoljskim organizacijam in celotni lokalni skupnosti.

V korporativni akciji so sodelovali: Regijski NVO center, Društvo prijateljev mladine Mojca in podjetje DM drogerie markt d. o. o.

Vsem prostovoljcem se za njihov prispevek lepo zahvaljujemo.

Maja Žunič Fabjančič
koordinatorka projektov

Dan za prostovoljstvo: Zaposleni v podjetju DM prebarvali Mladinski center Metlika

Korporativno prostovoljstvo ima v razvitem svetu že dogo tradicijo, saj zagotavlja trdne vezi podjetja z lokalno skupnostjo in prinaša koristi vsem vključenim: zaposlenim, podjetju, prostovoljskim organizacijam in celotni lokalni skupnosti. Pomena korporativnega prostovoljstva in družbene odgovornosti do lokalne skupnosti, se dobro zavedajo tudi v podjetju dm drogerie markt, saj so leta 2013 začeli z dobrodelnim projektom Dan za nasmeh, v sklopu katerega zaposleni en delovni dan namenijo prostovoljnemu delu v različnih organizacijah po Sloveniji.

Dan za nasmeh je v petek, 10. 10. 2014, potekal tudi v Beli krajini in sicer v Mladinskem centru Metlika, kjer je deset prostovoljcev oz. zaposlenih uredilo prostore za kakovostno preživljanje prostega časa metliške mladine. Prostor ima v lokalni skupnosti pomembno vlogo, saj tam strokovni delavci in prostovoljci Kulturno-umetniškega društva Plac mladim Metličanom nudijo brezplačna izobraževanja, učno pomoč, jih usmerjajo, nudijo infrastrukturo za kakovostno preživljanje prostega časa ter spodbujajo razvoj mladinskega dela. Prostor namreč predstavlja pomembno stičišče za vključevanje mladih v vse sfere družbenega življenja, ter nudi celostno podporo pri naslavljanju njihovih potreb.

Namen projekta Dan za nasmeh je, da poleg same finančne donacije organizacijam za obnovo in ureditev okolice, zaposleni s svojim delom pomagajo tudi pri obnovi in na ta način še bolj spoznajo organizacijo, začutijo njene uporabnike, se z njimi družijo in jim poskušajo polepšati dan. Poleg spoznavanja dela organizacij, druženja z uporabniki in sodelavci so bogatejši za izkušnjo, ki pomaga pogledati izven okvirov in ceniti stvari, ki so včasih samoumevne.

Akcijo je organiziral Regijski NVO center, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Plac iz Metlike in podjetjem dm drogerie markt.

Maja Žunič Fabjančič
Regijski NVO center, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Korporativna prostovoljska akcija podjetja DM, drogerie markt d.o.o. v Novem mestu

V podjetju dm, drogerie markt so 2013 začeli z dobrodelnim projektom Dan za nasmeh, v sklopu katerega lahko zaposleni en delovni dan namenijo prostovoljnemu delu v različnih organizacijah po Sloveniji. Zaposleni imajo možnost, da se udeležijo skupinske delovne akcije ali pa si organizacijo poiščejo sami. V letu 2013 je več kot 200 zaposlenih od septembra do novembra v 24 različnih organizacijah po Sloveniji pomagalo prepleskati hodnike, sobe in ograje, urediti okolico, počistiti prostore, krajšati čas starejšim, socialno ogroženim otrokom, invalidom ter tudi štirinožnim prijateljem. Dobra dela nadaljujejo tudi v letu 2014 in ena izmed prostovoljskih akcij je potekala, 4. 4. 2014 v Novem mestu, v sodelovanju z Regijskim NVO centrom in Agencijo za šport Novo mesto. Prostovoljci so pred začetkom športne sezone pomagali urejati igrišče, atletsko stezo in čistiti okolico Športno rekreacijskega centra Loka, da bodo lahko otroci, učenci, dijaki in ostali na njem kakovostno preživljali svoj prosti čas. Namen projekta Dan za nasmeh je, da poleg same finančne donacije organizacijam za obnovo in ureditev okolice, zaposleni tudi pomagajo pri obnovi, ureditvi in na ta način še bolj spoznajo organizacijo, začutijo njene stanovalce, obiskovalce, se z njimi družijo in jim poskušajo polepšati dan. In več kot 200 dm prostovoljcev je že dokazalo, da prostovoljstvo lahko postane zadovoljstvo. Poleg spoznavanja dela organizacij, druženja z uporabniki in sodelavci so bogatejši za izkušnjo, ki pomaga pogledati izven okvirov in ceniti stvari, ki so včasih kar samoumevne. Korporativno prostovoljstvo ima v razvitem svetu že dogo tradicijo, saj zagotavlja trdne vezi podjetja z lokalno skupnostjo in prinaša koristi vsem vključenim: zaposlenim, podjetju, prostovoljskim organizacijam in celotni lokalni skupnosti. Koordinator akcije je Regijski NVO center, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Agencijo za šport Novo mesto. Maja Žunič Fabjančič, koordinatorka projektov Kontakti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; 041/925-405

Občine Mirna Peč, Trebnje, Kočevje in Mirna podpisale sporazum o partnerskem sodelovanju z nevladnimi organizacijami in Regijskim NVO centrom

Nevladne organizacije so s svojimi kakovostnimi programi že dolgo pomemben del mreže izvajalcev javno-koristnih storitev na področju sociale, zdravja, mladih, kulture, športa, vzgoje, izobraževanja, kmetijstva in drugih. Na lokalni ravni udejanjajo prostovoljstvo in s svojim delom zastopajo interese širše družbe. Pomembnost nevladnega sektorja in sodelovanja med občino in nevladnimi organizaciji se zavedajo tudi v štirih občinah Jugovzhodne Slovenije, ki že vrsto let partnersko sodelujejo z nevladnimi organizacijami, na kar kažejo tudi številni skupni projekti občin in lokalnih društev. Z namenom vzpostavljanja še bolj trdnega sodelovanja in v priznanje nevladnemu sektorju so župani Občin Mirna Peč, Trebnje, Kočevje in Mirna podpisali Sporazum o medsebojnem sodelovanju med občino, nevladnimi organizacijami in regijskim stičiščem za nevladne organizacije. Sporazum vsebuje osnovna načela medsebojnega sodelovanja in skupno zavezo vseh podpisnikov, da bodo partnersko sodelovali pri zagotavljanju višje kakovosti življenja občank in občanov, spodbujali in podpirali razvoj prostovoljstva v lokalni skupnosti ter sooblikovali lokalne politike, ki vplivajo na delovanje nevladnih organizacij. Sporazum so podpisali župan Občine Mirna Peč, Andrej Kastelic, župan Občine Kočevje, dr. Vladimir Prebilič, župan Občine Mirna, Dušan Skerbiš, župan Občine Trebnje, Alojzij Kastelic, vodja projekta Regijski NVO center pri Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Branka Bukovec in preko štirideset društev in zasebnih zavodov. Podpisi sporazumov uvrščajo Občine Mirna Peč, Kočevje, Trebnje in Mirna med nevladnim organizacijam prijazne občine in predstavljajo zgleden primer sodelovanja na področju civilnega dialoga. Maja Žunič Fabjančič, Regijski NVO center

Korporativna prostovoljska akcija podjetja GlaxoSmithKline d.o.o. v Novem mestu

Farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline d.o.o. svoje poslovne odločitve zavezuje odgovornemu, etičnemu, socialnemu in ekološkemu ravnanju pri katerem namenja posebno pozornost vplivu, ki ga ima na ljudi in okolje pri izpolnjevanju svojega poslanstva - izboljšanja zdravja po vsem svetu.

Poleg širše razvitega družbenega delovanja, ki vključuje humanitarne aktivnosti in sodelovanje z različnimi deležniki, se je podjetje odločilo za korporativno akcijo v Novem mestu. Z namenom prispevati v lokalno okolje bo podjetje GSK d.o.o. z več kot 60 zaposlenimi izvedlo prostovoljsko akcijo v Novem mestu, ki je potekala v torek, 26. 11. 2013. Zaposleni oz. prostovoljci so opravljali različna dela v treh nevladnih organizacijah, ki delujejo na področju socialnega varstva in sicer pri Društvu upokojencev Novo mesto, Območnemu združenju Rdečega križa Novo mesto in Društvu prijateljev mladine Mojca. Vse do tretje ure popoldne so sodelovali pri urejanju in beljenju večnamenskih prostorov za druženje starejših; pri urejanju in čiščenju dveh hiš socialno ogroženih starejših oseb ter pri pakiranju 5000 novoletnih daril za vse otroke iz osmih občin v Upravni enoti Novo mesto. Korporativno prostovoljstvo ima v razvitem svetu že dogo tradicijo, saj zagotavlja trdne vezi podjetja z lokalno skupnostjo in prinaša koristi vsem vključenim: zaposlenim, podjetju, prostovoljskim organizacijam in celotni lokalni skupnosti.

Koordinator akcije: Regijski NVO center, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Slovensko filantropijo.