Objava seznama kandidatov in javna predstavitev

Objavljamo seznam kandidatov za predstavnike nevladnih organizacij v regijsko koordinacijsko skupino za oblikovanje regionalnih izvedbenih načrtov na področju socialnega varstva. 

Javna predstavitev kandidatov bo v torek, 10.12.2013 ob 10. uri v sejni sobi Centra za socialno delo Ljubljana Moste Polje, Zaloška 69, Ljubljana. 

Več...

2. festival posavskih NVO ponovno uspešen

Od 3. do 5. junija 2010 je v Posavju potekal že drugi festival posavskih nevladnih organizacij, ki smo ga priredili v Lokalni razvojni fundaciji Posavja v sklopu projekta PRSTaN - Posavska regionalna stična točka za nevladne organizacije.

Festival smo pričeli z delavnico o prenosu javnih nalog v izvajanje NVO na področju zdravja, nadaljevali z okroglo mizo o Kodeksu dobrih praks vključevanja civilne družbe v procese odločanja, zaključili pa v soboto s predstavitvijo organizacij na stojnicah v Brežicah, Krškem in Sevnici ter okroglo mizo o sodelovanju občin in nevladnih organizacij.
Poleg predstavitev na stojnicah so se nam organizacije predstavile tudi s svojim kulturnim programom. Skupno se je na festivalu predstavilo 28 nevladnih organizacij. Na festivalu smo predstavili tudi pobudo Moja družba.

2. Forum nevladnih organizacij Obalno-kraške regije

V sklopu 2. Foruma nevladnih organizacij Obalno-kraške regije vas vabimo na Srečanja z županskimi kandidati na temo sodelovanja z nevladnimi organizacijami (NVO) in družbenih razmer.

Srečanja bodo potekala

v Občini Piran: 21. september 2010, ob 18. uri, Avditorij Portorož,

v Občini Hrpelje–Kozina: 23. september 2010, ob 18. uri, Kulturni dom Hrpelje-Kozina,

v Občini Sežana: 27. september 2010, ob 18. uri, Kosovelov dom Sežana,

v Mestni občini Koper: 29. september 2010, ob 18. uri, Središče Rotunda, Koper,

v Občini Izola: 1. oktober 2010, ob 18. uri, Kulturni dom Izola.

Srečanje prireja Središče Rotunda, Koper v okviru projekta Regionalno stičišče NVO Obalno-kraške regije. Izolsko srečanje poteka v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Izola, Društvom upokojencev Izola, Društvom upokojencev Jagodje-Dobrava in Društvom invalidov Izola.

Na srečanja so vabljeni predstavniki NVO Obalno-kraške regije in širša javnost.

Udeleženci bodo lahko svoje pobude in vprašanja tudi osebno zastavili posameznim kandidatom. Srečanja bo moderiral Boštjan Klun.

GLASOVANJE! Kdo je najboljši nevladnik med novinarji?

soncki

Kdo je najboljši nevladnik med novinarji? Odgovor bo znan po zaključku glasovanja za najboljše prispevke v akciji Vsak dan novinar, en dan nevladnik, ki je spodbujala sodelovanje med nevladnimi organizacijami in mediji. Da bi v praksi spoznali, kako poteka delo v NVO, s katerimi težavami se srečujejo in kako jih rešujejo, so NVO novinarje povabile, da en dan preživijo z njimi. Ne le kot novinarji, ampak kot tudi pravi nevladniki, ki so se vključili v delo posamezne organizacije. Rezultat: množica prispevkov, med katerimi lahko zdaj tudi vi izberete najboljšega.

Kdo je torej NAJBOLJŠI NEVLADNIK MED NOVINARJI? Prosim, glasujte zdaj! Pozor: več zvezdic = več nevladnika.

Novinarji-nevladniki se s svojimi prispevki potegujejo za 4 nagrade, in sicer:
- nagrado občinstva za najboljši prispevek v tiskanem mediju
- nagrado občinstva za najboljši avdio-vizualni prispevek
- nagrado žirije za najboljši prispevek v tiskanem mediju
- nagrado žirije za najboljši avdio-vizualni prispevek

Glasujete lahko do 28. 11. 2011. V kategorijah po izboru občinstva bosta zmagala prispevka z najvišjim povprečnim številom zvezdic in vsaj 5 glasovi. Sicer pa bodo zmagovalci znani nekaj dni po zaključku glasovanja.

Kdo so nagrajenci akcije Vsak dan novinar, en dan nevladnik?

prireditevNOVINAR-026V torek, 29. novembra 2011, ob 18.00 smo na kulturno-družabnem dogodku v Centru kulture Španski borci v Mostah v Ljubljani razglasili najboljše nevladnike med novinarji.

Akcija Vsak dan novinar, en dan nevladnik je od februarja do novembra potekala v okviru pobude Moja družba. Njen cilj je spodbujanje sodelovanja med nevladnimi organizacijami in mediji, krepitev osebnih stikov in večjega poznavanja dela nevladnih organizacij med novinarji.

Da bi v praksi spoznali, kakšno je delo v nevladnih organizacijah, s katerimi težavami se srečujejo in kako jih rešujejo, so društva, zavodi in ustanove po vsej Sloveniji novinarje povabile, da za en dan stopijo v nevladniške čevlje. O tem, kako veliki so, kje žulijo in kako dolgo jih je treba nositi, da postanejo udobni, so novinarji pripravili skupaj 36 prispevkov. Bralci spletne strani www.mojadruzba.si in žirija so med njimi izbrali najboljše.

ZMAGOVALCI
Nagrada žirije za najboljši avdio ali avdio-vizualni novinarski prispevek.
Špela Mrak
Novinarka Radia Alpski val med slepimi po ulicah Tolmina

Nagrada žirije za najboljši pisni novinarski prispevek, objavljen v tisku ali na spletu.
Nataša Bucik Ozebek
»Svet, ki ga vidiš ti, poglejva z mojimi očmi«

Nagrada občinstva za najboljši avdio ali avdio-vizualni novinarski prispevek.
Alenka Furlan Čadež
Na obisku v Radioklubu Proteus  

Nagrada občinstva za najboljši pisni novinarski prispevek, objavljen v tisku ali na spletu.
Tadej Buzeti
Ko Neda Ukraden spi, njen glas v Sončku doni

Zakaj akcija povezovanja nevladnih organizacij z novinarji?
V sektor nevladnih organizacij po zadnjih podatkih sodi več kot 23 000 zavodov, društev in ustanov, ki posredno ali neposredno povezujejo več kot milijon Slovencev. A ne glede na to, da je torej približno polovica slovenskega prebivalstva del nevladnega sektorja, je za obveščanje o njegovih  strukturnih problemih težko najti prostor v medijih z največjim dosegom.

Kljub temu ali pa morda ravno zato ker nevladne organizacije širša javnost večinoma povezuje s prostovoljstvom, ljubiteljstvom in neprofitnim delovanjem, leži glavni razlog za komaj kaj več kot »šepet« o težavah sektorja kot celote v denarju. Dejstvo, da so nevladne organizacije glede na primerljive države v regiji (tudi Madžarsko) finančno podhranjene, namreč vleče za sabo dolg rep. Na njegovem začetku stoji negotovost v delovanju zaradi odvisnosti od majhnega števila ključnih donatorjev. Manj očitna a vsaj tako pereča je kadrovska podhranjenost nevladnih organizacij, ki zaradi negotovih virov financiranja težko zaposlujejo in so istočasno za zaposlitev manj zanimive, kot bi lahko bile. Nazadnje zaradi pomanjkanja človeški virov zmanjkuje tudi časa za celovito komuniciranje z okoljem, v katerem nevladne organizacije delujejo.    

Pokazati to manj vidno podobo dela društev, zavodov in ustanov, je bil temeljni cilj akcije Vsak dan novinar, en dan nevladnik. Misija »novinarjev-nevladnikov« je namreč v prvi vrsti bila, spoznati, kako organizacije z zelo omejenimi denarnimi in človeškimi viri uspejo trajno uresničevati svoje poslanstvo. To naj bi se zrcalilo tudi v prispevku. Drugače rečeno: kar bi na povsem običajen novinarski dan pomenilo zapisati poročilo o otroški baletni predstavi v postojnski jami, je v akciji Vsak dan novinar, en dan nevladnik pomenilo pripravo reportaže o načrtovanju, neskončnem vrtenju telefonskih številk, usklajevanju in iskanju načina, kako desetine otrok in njihovih staršev povezati v usklajen dogodek, ki kulturno bogati. Kar bi bil na običajen novinarski dan popis kritičnih točk, ki pri gibanju po Tolminu ovirajo slepe in slabovidne, je bilo v akciji Vsak dan novinar, en dan nevladnik stopiti z zavezanimi očmi in belo palico v rokah med avtomobile, po prehodih za pešce brez signalizacije in mimo nesmiselno postavljenih prometnih znakov.

Odziv novinarjev in občinstva
Ob robu dogodkov, ki jih je tako ali drugače povezala v akcija Vsak dan novinar, en dan nevladnik, je na temo delovanja nevladnih organizacij nastalo skupaj 36 prispevkov. Novembra, ko so obiskovalci spletne strani www.mojadružba.si lahko med njimi izbirali najboljše, je svoj glas oddalo nekaj tisoč bralcev, poslušalcev in gledalcev prispevkov. Čeprav so to po eni strani le statistični kazalci uspešnosti nevladniške pobude novinarjem, so po drugi strani tako vsak zase kot vsi skupaj dobrodošel prispevek k razvoju močnejšega, bolj prepoznavnega in prodornejšega slovenskega nevladnega sektorja.