Akcija Vsak dan novinar, en dan nevladnik

Akcija v okviru pobude Moja družba spodbuja sodelovanje med nevladnimi organizacijami in mediji, krepitev osebnih stikov in večjo poznavanje dela nevladnih organizacij med novinarji. Da bi v praksi spoznali, kako poteka delo v NVO, s katerimi težavami se srečujejo in kako jih rešujejo, so NVO novinarje povabile, da en dan preživijo z njimi. Ne kot novinarji, ampak kot pravi nevladniki, ki se vključijo v delo nevladne organizacije. Novinarji so o preživetem dnevu v NVO pripravijo prispevke, avtorje najbolj prepričljivih in doživetih pa ob zaključku akcije prejmejo nagrade.

8. športne igre upokojencev južno primorske regije

13. jun 2011
8. športne igre upokojencev južno primorske regije

V soboto, 11. junija 2011, so na posameznih igriščih in lokacijah v Postojni potekale 8. športne igre upokojencev južno primorske regije, ki jih je organiziralo Društvo upokojencev Postojna.

Društvo upokojencev Postojna je ob 60-letnici društva, ki jo bo praznovalo v mesecu oktobru, organiziralo 8. športne igre upokojencev Južne Primorske, na katerih so sodelovali tekmovalci iz občin Koper, Izola, Piran, Sežana, Komen, Divača, Herpelje-Kozina, Ilirska bistrica, Pivka in Postojna.

Srečanje športnikov upokojencev je potekalo v soboto, 11. junija 2011, v osmih disciplinah, ki so značilne za starejšo populacijo, tako za moške kot za ženske. Na igrah je sodelovalo 59 ženskih in moških ekip s preko 240 udeležencev. Moto letošnjih iger je bil: »Življenje je gibanje – gibanje je življenje in krepitev telesa in duha«.

Zbor udeležencev in svečana otvoritev iger je bila pred Šolskim centrom v Postojni, kjer so igre s krajšimi nagovori pozdravili župan Občine Postojna g. Jernej Verbič, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Južne Primorske g. Marjan Pavlič in predsednik Društva upokojencev Postojna g. Franc Koščak.

Tekmovanja so potekala v prijateljskem, a borbenem vzdušju, v nekaterih disciplinah so bili dvoboji prav zagrizeni in polni adrenalina. V posameznih disciplinah so zmagale ekipe iz naslednjih občin: balinanje ženske-Koper, balinanje moški-Postojna, kegljanje moški-Postojna, streljanje ženske-Sežana, streljanje moški-Izola, pikado ženske-Piran, pikado moški-Sežana, v igranju šaha Sežana, v reševanju križank Koper, v igranju taroka Postojna in v igranju trešeta in briškole Koper.V disciplinah, kjer se upoštevajo tudi dosežki posameznikov, so najboljše rezultate dosegli: v kegljanju Perhavec-Sežana, v streljanju Mahne-Ilirska Bistrica, v pikadu pri ženskah Grmekova-Postojna, v pikadu pri moških Leskovec-Sežana in v igranju taroka Markič –Postojna. Prvim trem ekipam iz posamezne discipline so bili podeljeni pokali, posameznikom pa medalje.

V skupni razvrstitvi vseh disciplin je zmaga pripadla Društvu upokojencev Postojna, ki je doseglo 78 točk od 100 možnih in osvojilo »Veliki prehodni pokal«, ki ga bo do naslednjih iger čuvalo v svojih vitrinah.

Vsem udeležencev iger izrekamo zahvalo za častno in borbeno nastopanje, zmagovalcem pa čestitke za dosežene rezultate, ki naj jim bodo spodbuda tudi za naprej, čeprav velja za upokojence načelo »pomembno je sodelovati«.